Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, a z
dodatkiem przyprawy korzennej to już bajka;) A jak się okazuje kasza gryczana w połączeniu z kakao świetnie nadaje się na składnik ciasta. Jeśli nachodzi mnie ochota na coś
słodkiego, to mimo wszystko staram się, żeby było to coś odżywczego i tak z
produktów, które akurat miałam pod ręką wyszło pyszne i zdrowe ciasto, w sam
raz na śniadanie na słodko lub jesienne popołudnie z dobrym filmem i ciepłą herbatą:)
Ps. Ciasto nie jest ekstremalnie słodkie, więc jeśli ktoś takie lubi, może
dodać więcej słodu;)
Składniki:
Masa ciemna:
Masa ciemna:
v
200 g. kaszy
gryczanej+ cukier waniliowy+ 2 łyżki stewii (ew. innego słodu)
v
100 g. mąki pszennej
v
2 dojrzałe banany
v
1/2 szkl. mleka roślinnego
v
3 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
v
4 łyżki kakao
v
1 op. przyprawy korzennej
v
1/2 kg. świeżych śliwek do przełożenia (im słodsze tym
lepsze)/ można ew. użyć suszonych
Masa biała:
v
1 szkl. płatków ryżowych
v
puszka mleczka kokosowego+ pół szkl. wody
v
1 dojrzały banan
v
3 łyżki stewii (ew. inny słód)
Polewa:
v
gorzka czekolada
v
6- 8 łyżek mleka roślinnego
Wykonanie:
- Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na
opakowaniu, z tym że dodajemy do wody cukier waniliowy i stewię, następnie
studzimy.
- Miksujemy mąkę, kaszę gryczaną, banany, mleko, olej,
kakao oraz przyprawę korzenną i wylewamy na spód blachy.
- Śliwki dzielimy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na wyłożonej ciemnej masie.
- Płatki ryżowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
w wodzie i mleczku kokosowym, po czym studzimy.
- Miksujemy płatki ryżowe z bananem i stewią.
- Białą masę wylewamy na ułożone śliwki i pieczemy ok.
45 min. w temp. 180 st.
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w mleku i smarujemy
nią wierzch ciasta.
Fot. R.Kołomłocki |
Ciasta z kaszą gryczaną jeszcze nie próbowałam:) Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie pomysłowe wypieki! jest świetne :) już sam wygląd i opis kusi!
OdpowiedzUsuńa kasza gryczana palona czy blada? :-)
OdpowiedzUsuńPalona:)
Usuńciekawy pomysł, w dodatku z małą ilością oleju i białej mąki :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :) można wykorzystać zwykłe mleko? Czy truskawli też będą pasować? :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Można wykorzystać zwykłe mleko. Z truskawkami brzmi intrygująco, na pewno będzie pyszne:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń