czwartek, 2 października 2014

Czekoladowe ciasto śliwkowe z kaszą gryczaną

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, a z dodatkiem przyprawy korzennej to już bajka;) A jak się okazuje kasza gryczana w połączeniu z kakao świetnie nadaje się na składnik ciasta. Jeśli nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to mimo wszystko staram się, żeby było to coś odżywczego i tak z produktów, które akurat miałam pod ręką wyszło pyszne i zdrowe ciasto, w sam raz na śniadanie na słodko lub jesienne popołudnie z dobrym filmem i ciepłą herbatą:)

Ps. Ciasto nie jest ekstremalnie słodkie, więc jeśli ktoś takie lubi, może dodać więcej słodu;)

Składniki:
Masa ciemna:
v   200 g. kaszy gryczanej+ cukier waniliowy+ 2 łyżki stewii (ew. innego słodu)
v  100 g. mąki pszennej
v  2 dojrzałe banany
v  1/2 szkl. mleka roślinnego
v  3 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
v  4 łyżki kakao
v  1 op. przyprawy korzennej
v  1/2 kg. świeżych śliwek do przełożenia (im słodsze tym lepsze)/ można ew. użyć suszonych

Masa biała:
v  1 szkl. płatków ryżowych
v  puszka mleczka kokosowego+ pół szkl. wody
v  1 dojrzały banan
v  3 łyżki stewii (ew. inny słód)

Polewa:
v  gorzka czekolada
v  6- 8 łyżek mleka roślinnego

Wykonanie:
  1. Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że dodajemy do wody cukier waniliowy i stewię, następnie studzimy.
  2. Miksujemy mąkę, kaszę gryczaną, banany, mleko, olej, kakao oraz przyprawę korzenną i wylewamy na spód blachy.
  3. Śliwki dzielimy na pół, wyjmujemy pestki  i układamy na wyłożonej ciemnej masie.
  4. Płatki ryżowe gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie i mleczku kokosowym, po czym studzimy.
  5. Miksujemy płatki ryżowe z bananem i stewią.
  6. Białą masę wylewamy na ułożone śliwki i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st.
  7. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w mleku i smarujemy nią wierzch ciasta. 
Fot. R.Kołomłocki

8 komentarzy:

  1. Ciasta z kaszą gryczaną jeszcze nie próbowałam:) Muszę koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie pomysłowe wypieki! jest świetne :) już sam wygląd i opis kusi!

    OdpowiedzUsuń
  3. a kasza gryczana palona czy blada? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł, w dodatku z małą ilością oleju i białej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny przepis :) można wykorzystać zwykłe mleko? Czy truskawli też będą pasować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Można wykorzystać zwykłe mleko. Z truskawkami brzmi intrygująco, na pewno będzie pyszne:)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń