czwartek, 4 września 2014

Pudding chia a'la tiramisu

Na ostatnim spotkaniu rodzinnym pojawiło się tiramisu, które wyglądało tak smakowicie, że od razu zapragnęłam jego wersji wegańskiej. Największym wyzwaniem był oczywiście krem, ale korzystając ze składników, które akurat miałam w kuchni udało mi się stworzyć coś, co zadowoliło mnie zarówno wizualnie, jak i pod względem smaku. Poza tym myślę, że wegańska wersja jest o wiele zdrowsza niż normalna, a zasługę w tym mają nasionka chia. 

Nasiona chia/ szałwia hiszpańska
Nasiona te są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Zawierają m.in. witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Charakteryzują się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka(ok. 20%). Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych..Nie zawierają glutenu.

Więcej informacji znajdziecie tu:
http://organeoblog.pl/nasiona-chia-lecznicza-moc-ukryta-w-malych-nasionkach/

Składniki:
Krem:
  • mleczko kokosowe- 400 ml.
  • 1 banan lub 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
Poncz:
  • 100 ml. wrzątku
  • 2-3 łyżki kawy
  • 100 ml. likieru amaretto lub wódki
Pozostałe:
  • opakowanie biszkoptów wegańskich (np. "Kocie języczki"- świetnie wchłaniają poncz)
  • kakao
  • maliny

Wykonanie:
Krem:
  1. Mleczko kokosowe i banana miksujemy na gładką masę, dodajemy nasiona chia i bardzo dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na całą noc lub kilkanaście godzin (im dłużej tym, lepiej) do lodówki (to bardzo ważne- inaczej masa nie stężeje odpowiednio!) i mieszamy jeszcze raz po upływie 2-3 godzin.
Poncz:
  1. Zalewamy kawę wrzątkiem i mieszamy z likierem.
Nakładanie warstw:
  1. Biszkopty moczymy w ponczu.
  2. Na spód deserowej szklanki nakładamy kolejno: namoczone w ponczu biszkopty, 2 łyżki kremu, kakao i w ten sposób aż do 7/8 wysokości szklanki.
  3. Dekorujemy malinami.
Uwaga: Nie wszędzie można dostać biszkopty wegańskie, można spróbować zamienić je wegańskimi herbatnikami San, próbowałam i choć to nie do końca to samo, to mi smakuje bardzo. Namaczam je wtedy krócej i nakładam podwójną ilość na jedną warstwę. 

Fot. R.Kołomłocki



5 komentarzy:

  1. Aga, już się bałam, że amaretto zastąpisz czymś zdrowszym:) słowem- zaszalałaś w tym przepisie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila, to prawda, istne szaleństwo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! Niezłe. Lubię połączenie kawy i owoców bardzo.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chia jak tiramisu? idealny pomysł na deser! do tego pełen zdrowia :) świetne!

    OdpowiedzUsuń