Dziś
przepis na ziemniaki w nieco innej odsłonie. Uwielbiam w tym daniu połączenie ich z orzechami
włoskimi. Smakują rewelacyjnie, co
potwierdził ostatnio nawet mój mięsożerny brat, który podczas odwiedzin
poprosił o spakowanie mu kilku na drogę;) Najbardziej smakują jednak na ciepło
polane sosem pomidorowym:)
A dla przypomnienia:
Orzechy włoskie to oprócz źródła wysokowartościowego białka przede
wszystkim kwasy tłuszczowe omega 3, które m.in. chronią przed miażdżycą i
zawałem, nawilżają skórę, działają przeciwzapalnie i są niezbędne do
prawidłowej pracy mózgu.
Składniki:
- ok. 1 kg. ziemniaków
- szklanka orzechów włoskich
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- 2 cebule
- 1 op. przypawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka rozmarynu
- bułka tarta/ ziarna sezamu
Wykonanie:
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotujemy (marchew i
pietruszka powinny być lekko twarde- NIE ROZGOTOWANE)
- Lekko podgotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w
kostkę.
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej
ilości oliwy.
- Schłodzone ziemniaki ubijamy na puree.
- Orzechy drobno siekamy.
- Mieszamy ubite ziemniaki, pokrojone w kostkę
warzywa, orzechy, cebulę i dodajemy przyprawy.
- Formujemy zwilżonymi rękoma krokiety, obtaczamy je w
bułce tartej/ ziarnach sezamu i podsmażamy z każdej stronie na niewielkiej
ilości oliwy.
Fot. Roger Kołomłocki |
Wyglądają bardzo apetycznie. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krokiety ziemniaczane :) Tu, z dodatkiem orzechów… Nietypowe, jednakże bardzo ciekawe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis na krokieciki! z orzechami musiały mieć fantastyczny posmak i oczywiście jeszcze więcej zdrowia :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jeszcze o oznaczenie przepisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła dodać do akcji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpoproszę o podanie składników tworzących przyprawę do ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńSól, kolendra, czosnek, kminek, papryka słodka, koper, cząber, majeranek, papryka ostra, pieprz czarny:)
Usuń