sobota, 9 sierpnia 2014

Owsiana szarlotka

Przepis na tę szarlotkę zgapiłam od mamy, która ostatnio mile zaskoczyła mnie takim oto wegańskim wypiekiem. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie w życiu robiłam, najbardziej zaskakujące i ostatnimi czasy moje ulubione:) Proste- pod względem składników i wykonania, zaskakujące- bo nie mogłam uwierzyć, że z suchej warstwy naprawdę powstanie jadalne ciasto (;)) i wreszcie moje ulubione- bo ostatecznie pyszne i lekkie, czyli idealne na panujące upały. Godne polecenia! :)

Składniki:
v  1 szkl. kaszy mannej
v  1 szkl. mąki owsianej
v  1 łyżeczka sody
v  3/4 szkl. cukru brązowego
v  min. 1,5 kg. jabłek
v  1 op. cukru waniliowego
v  1/2 op. przyprawy korzennej
v  100 g. wiórek kokosowych
v  5-6 łyżek oleju kokosowego

Wykonanie:        
  1. Kaszę, mąkę, sodę i cukier dokładnie mieszamy. To będzie nasza część sucha.
  2. 3/4 jabłek ścieramy, pozostałe kroimy w drobną kostkę.
  3. Starte jabłka mieszamy z cukrem waniliowym i przyprawą korzenną.
  4. Na blaszce wykładamy warstwami kolejno: 1/3 startych, przyprawionych jabłek, następnie połowę części suchej, na nią ponownie 1/3 startych jabłek i drugą połowę warstwy suchej. Na wierzchu układamy na środku resztę startych jabłek, a dookoła nich jabłka pokrojone w kostkę.
  5. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi wymieszanymi wcześniej z olejem kokosowym.
  6. Pieczemy ok. 50 min. w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 st. 

5 komentarzy:

  1. Zapraszam do akcji:

    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smacznie, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jakiej wielkości tortownica sprawdzi się najlepiej? mam ochotę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja użyłam takiej standardowej, ma ok. 22 cm. :)

    OdpowiedzUsuń