wtorek, 5 sierpnia 2014

Kotlety jaglane z tofu

To już ostatni przepis inspirowany moim dawno już minionym urlopem w górach. Ostatni, ale moim zdaniem najlepszy:) 

Kotleciki są delikatne w smaku i bardzo odżywcze. 
Tofu dostarczy nam m.in. białka potrzebnego do regeneracji mięśni, a kasza jaglana żelaza i wit. z grupy B. Dodatkowo niełuskane ziarna sezamu wzbogacą nasze danie o wapń, magnez i fosfor.

Kotleciki idealnie komponują się z lekko kwaśnym sosem żurawinowym lub czosnkowym. 

Składniki:
v  1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
v  1 opakowanie wędzonego tofu- 180/ 200 g. 
v  2 łyżki koncentratu pomidorowego
v  1 cebula
v  2 ząbki czosnku
v  2 łyżki sosu sojowego
v  przyprawy: chili, papryka słodka, kminek, kurkuma, curry
v  niełuskane ziarna sezamu jako panierka

Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  2. Kaszę jaglaną, tofu, podsmażoną cebulę, koncentrat, czosnek, sos sojowy i przyprawy blendujemy.
  3. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w ziarnach sezamu i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Opcjonalnie można je upiec w piekarniku. 

4 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie. Narobiłas mi smaka na te kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pycha <3 trochę przerobiłam (ale tylko trochę) i się zajadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile bybylo je trzeba piec? i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w 180 st. ok. 30-40 min. i najlepiej przewrócić po 20 min. na drugą stronę.

      Usuń