wtorek, 29 lipca 2014

Pasztet z bobu

Sezon na bób trwa w najlepsze, wegańskie pasztety wszelkiego rodzaju uwielbiam, a ten z bobu jest jednym z moich ulubionych. Jest świetny na kanapki albo jako część obiadu/ kolacji z sałatką.

A dlaczego warto jeść bób?
Bób jest przede wszystkim źródłem białka, witamin: B1, B2, C oraz żelaza, wapnia i magnezu. Poza tym jest bogaty w błonnik, a co za tym idzie poprawia przeminę materii. Samo dobro:)

Składniki:
v  400 g bobu
v  1 szklanka bulionu warzywnego
v  4 cebule
v  6-8 ząbków czosnku
v  1 szklanka oliwek
v  1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
v  1/2 szklanki bułki tartej
v  2 łyżki mąki ziemniaczanej
v  1/2 szklanki płatków ryżowych
v  4 łyżki sosu sojowego
v  po łyżce oregano, tymianku i bazylii
v  1 łyżeczka chili w proszku
v  sól do smaku

Wykonanie:
  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie, studzimy.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  3. W blenderze umieszczamy bób i miksujemy go z czosnkiem, połową cebuli oraz z połową pomidorów z całą zalewą.
  4. Drugą połowę pomidorów i oliwki siekamy drobno.
  5. W misce dokładnie mieszamy bulion warzywny, sos sojowy, przyrządzoną masę z bobu, posiekane pomidory, oliwki, bułkę tartą, płatki ryżowe i przyprawy.
  6. Całość przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 90 min. w temp. 180 stopni. 

1 komentarz:

  1. jaż ktoś mi mówił o tym pasztecie, tylko nie miałam przepisu ,a teraz go zrobie

    OdpowiedzUsuń