To
już ostatni przepis inspirowany moim dawno już minionym urlopem w górach.
Ostatni, ale moim zdaniem najlepszy:)
Kotleciki są delikatne w smaku i bardzo odżywcze.
Tofu
dostarczy nam m.in. białka
potrzebnego do regeneracji mięśni, a kasza jaglana żelaza i wit. z grupy B.
Dodatkowo niełuskane ziarna sezamu wzbogacą nasze danie o wapń, magnez i fosfor.
Kotleciki
idealnie komponują się z lekko kwaśnym sosem żurawinowym lub czosnkowym.
Składniki:
v
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
v 1 opakowanie wędzonego tofu- 180/ 200 g.
v 2 łyżki koncentratu pomidorowego
v
1 cebula
v
2 ząbki czosnku
v
2 łyżki sosu sojowego
v
przyprawy: chili, papryka słodka,
kminek, kurkuma, curry
v
niełuskane ziarna sezamu jako panierka
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej
ilości oliwy.
- Kaszę jaglaną, tofu, podsmażoną cebulę, koncentrat,
czosnek, sos sojowy i przyprawy blendujemy.
- Formujemy kotleciki, obtaczamy je w ziarnach sezamu i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Opcjonalnie można je upiec w piekarniku.
Wyglądają apetycznie. Narobiłas mi smaka na te kotleciki.
OdpowiedzUsuńSą pycha <3 trochę przerobiłam (ale tylko trochę) i się zajadam ;)
OdpowiedzUsuńile bybylo je trzeba piec? i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńMyślę, że w 180 st. ok. 30-40 min. i najlepiej przewrócić po 20 min. na drugą stronę.
Usuń