czwartek, 24 lipca 2014

Mleko migdałowo-kokosowe

Pyszna alternatywa dla mleka sojowego dostępnego na rynku polskim, którego skład często pozostawia wiele do życzenia. Oprócz tego, że WIEM, CO JEM,  za domowym mlekiem migdałowym przemawiają walory smakowe. W porównaniu z sojowym jest delikatniejsze w smaku. Najczęściej dodaję je do owsianki, ale nadaje się także do wypieków.

Składniki:
v  1 szkl. migdałów
v  1 szkl. wiórków kokosowych
v  ok.1 litr przegotowanej wody/ wody mineralnej niegazowanej
v  odrobina soli
v  ew. syrop z agawy/ daktyli do smaku

Wykonanie:
  1. Migdały moczymy kilka godzin, odlewamy wodę (moczenie nie jest konieczne, ale ułatwia blendowanie). 
  2. Dosypujemy wiórki kokosowe, zalewamy połową przegotowanej wody i blendujemy.
  3. Powstałą masę przelewamy przez gęste sitko, dolewając wody, tak długo, aż uzyskamy potrzebną nam ilość mleka (z podanych proporcji powinien wyjść ok. 1 litr mleka).
  4. Jeżeli nie udało nam się za pierwszym razem dokładnie oddzielić mleka od migdałów i wiórek, powtarzamy odcedzanie.
  5. Dodajemy odrobinę soli, ew. syropu z agawy/ daktyli i mieszamy.
  6. Uzyskane mleko przelewamy do butelki i przechowujemy max. 2-3 dni w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz