niedziela, 20 lipca 2014

Kasza gryczana z imbirem na ostro

Danie zainspirowane ostatnim pobytem w górach. Bardzo energetyczne, zdrowe i sycące. Byłam zaskoczona, że tak proste połączenie składników może smakować tak dobrze. Idealnie nadaje się na posiłek przedtreningowy. Kasza gryczana zwiększa wytrzymałość i ma wpływ na poprawę krążenia krwi. Nie zawiera glutenu. Dostarcza m.in. magnezu, żelaza i fosforu. Samo dobro! Smacznego!:)

Składniki:
  • 2 op. kaszy gryczanej (każde po 100 g.)
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  •  2 łyżeczki imbiru w proszku lub świeżego startego
  • 1 łyżeczka papryczki chili w proszku (można mniej jeśli ktoś woli mniej ostre dania)
  • sól 
  • pół kostki tofu
Wykonanie:
  1. Cebulę kroimy w kostkę, cukinię w krążki, które dzielimy na cztery części, marchewkę w paski.
  2. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, a w połowie gotowania dodajemy pokrojone marchewki, żeby lekko zmiękły.
  3. Cebulę i cukinię podsmażamy na odrobinie oliwy, doprawiając imbirem, papryczką chili i solą, dodajemy ugotowaną kaszę z marchewką i całość mieszamy.
  4. Przekładamy danie do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym tofu i pieczemy ok. 30 min. w piekarniku w temp. ok. 180 st. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. 
Fot. CookZoom.pl

3 komentarze: