czwartek, 10 lipca 2014

Kasza bulgur z warzywami

Kasze to źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz białka, tym samym stanowią cenny składnik w diecie biegacza (i nie tylko;)).
Kasza bulgur wyróżnia się tym, że jest pożywniejsza niż ryż czy kuskus i zawiera więcej błonnika, wit. z grupy B oraz żelaza, fosforu i potasu. Prosta i szybka do przyrządzenia. Warto wypróbować:)

Składniki na 1 porcję:
v  3 łyżki kaszy bulgur (dobrze jest wcześniej namoczyć ją na pół godz.)
v  pół cebuli
v  pół papryki
v  2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
v  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
v  sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili
v  oliwa z oliwek

Wykonanie:
  1. Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie.
  3. Dodajemy ugotowaną kaszę, czerwoną fasolę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy.
  4. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz