Kasze
to źródło węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz białka, tym samym
stanowią cenny składnik w diecie biegacza (i nie tylko;)).
Kasza
bulgur wyróżnia się tym, że jest pożywniejsza niż ryż czy kuskus i zawiera
więcej błonnika, wit. z grupy B oraz żelaza, fosforu i potasu. Prosta
i szybka do przyrządzenia. Warto wypróbować:)
Składniki na 1 porcję:
v
3 łyżki kaszy bulgur (dobrze jest wcześniej namoczyć ją
na pół godz.)
v
pół cebuli
v
pół papryki
v
2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
v
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
v
sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili
v
oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu.
- Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy
na oliwie.
- Dodajemy ugotowaną kaszę, czerwoną fasolę,
koncentrat pomidorowy i doprawiamy.
- Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz