piątek, 27 czerwca 2014

Naturalne batony energetyczne

Do samodzielnego upieczenia batonów natchnął mnie baton energetyczny, który  kupiłam w jednym z marketów (reklamowany jako super, hiper, mega fit i wszystko co najlepsze), a który okazał się gumową papką bez smaku, niewartą swojej ceny. 

Proponowane dziś przeze mnie batony energetyczne są nie tylko zdrowe, ale też bardzo sycące i naprawdę dodają energii. Wypróbowałam przed ostatnim treningiem i przyznam, że biegało mi się fantastycznie:)

Składniki na ok. 8-10 batonów:
v  po pół szkl.: amarantusa, płatków owsianych, płatków żytnich
v  pół szkl. mleka roślinnego
v  2 łyżki oleju kokosowego
vduża garść żurawiny suszonej
v  15 daktyli 
v  pół szkl. jagód goji 
v   po garści migdałów i orzechów włoskich
v  2 łyżki siemienia lnianego
v  4 kostki gorzkiej czekolady 

Wykonanie:
  1. Siemię lniane mieszamy z 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na chwilę.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem (ok. pół szkl.) i odstawiamy na kilka minut, po czym blendujemy razem z wodą.
  3. Jagody goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, żeby napęczniały.
  4. Orzechy i migdały siekamy na małe kawałki.
  5. Amarantus, płatki owsiane i żytnie, mleko, siemię lniane, olej kokosowy i masę daktylową blendujemy.
  6. Do powstałego ciasta dodajemy jagody goji (wcześniej odlewamy pozostałą wodę), orzechy, migdały i żurawinę. Całość mieszamy łyżką.
  7. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem (np. olejem kokosowym) keksówkę, posypujemy pokrojoną czekoladą i pieczemy ok. 25 min., aż wierzch się zarumieni.
  8. BARDZO WAŻNE: Zanim pokroimy ciasto na batony musimy je wystudzić, a najlepiej po ostudzeniu wstawić je jeszcze na pół godziny do lodówki. Wtedy ciasto będzie zwarte i łatwe do pokrojenia. 


2 komentarze:

  1. Ja dziś robię je już po raz drugi- tak szybko się "rozeszły"...;)

    OdpowiedzUsuń