Ciasto
zainspirowane latem i sezonem na owoce leśne. Przypomina w smaku sernik na
zimno, a jednocześnie mając w składzie tofu dostarcza m.in. pełnowartościowe białko
niezwierzęce, wapń, magnez i żelazo. Po prostu pyszne, zdrowe, wegańskie;)
Składniki na ciasto:
v
3 op. naturalnego tofu (każde po 180 g, znalazłam w Piotrze i Pawle)
v
1 szkl. ugotowanej kaszy mannej
v
2 banany
v
2 łyżki oleju (u mnie: kokosowy)
v
3 łyżki mąki ziemniaczanej
v
ok. 250 g. jagód
v
ok. 250 g. malin
Składniki na krem kokosowy:
v
1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (min. doba
w lodówce)
v
2 op. śmietan-fixu
v
ok. 200 g. jagód/ malin
v
2 łyżeczki stewii (ew. 3 łyżki cukru pudru)
Wykonanie:
Ciasto:
- Tofu, ugotowaną kaszę manną, banany, olej i mąkę
miksujemy na gładką masę.
- Powstałą masę dzielimy na dwie części: jedną
miksujemy z malinami, drugą z jagodami.
- Wylewamy na blachę kolejno: część malinową, a na nią
cześć jagodową.
- Pieczemy w piekarniku ok. 60 min. w 180 st.
Krem
kokosowy:
- Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubijamy przez
kilka minut na zwartą, stałą masę, dodajemy stewię oraz dwa opakowania
śmietan-fixu i ubijamy jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
Uwaga! Do ubijania najlepiej nadają się mleczka bez żadnych
sztucznych dodatków.
Po schłodzeniu należy ostrożnie wyciągać puszkę z lodówki
i jeśli po otworzeniu utworzy się część wodnista i kremowa, to do kremu użyjcie
tylko części stałej mleczka.
- Krem nakładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy jagodami/
malinami.
- Ciasto przechowujemy w lodówce.
Kolejny szałowy przepis, co ty mi robisz :D !!!
OdpowiedzUsuńNa zdrowie!:)
OdpowiedzUsuń