niedziela, 13 lipca 2014

Tofu-sernik jagodowo-malinowy

Ciasto zainspirowane latem i sezonem na owoce leśne. Przypomina w smaku sernik na zimno, a jednocześnie mając w składzie tofu dostarcza m.in. pełnowartościowe białko niezwierzęce, wapń, magnez i żelazo. Po prostu pyszne, zdrowe, wegańskie;)

Składniki na ciasto:
v  3 op. naturalnego tofu (każde po 180 g, znalazłam w Piotrze i Pawle)
v  1 szkl. ugotowanej kaszy mannej
v  2 banany
v  2 łyżki oleju (u mnie: kokosowy)
v  3 łyżki mąki ziemniaczanej
v  ok. 250 g. jagód
v  ok. 250 g. malin

Składniki na krem kokosowy:
v  1 puszka mocno schłodzonego mleczka kokosowego (min. doba w lodówce)
v  2 op. śmietan-fixu
v  ok. 200 g. jagód/ malin
v  2 łyżeczki stewii (ew. 3 łyżki cukru pudru)

Wykonanie:
Ciasto:
  1. Tofu, ugotowaną kaszę manną, banany, olej i mąkę miksujemy na gładką masę.
  2. Powstałą masę dzielimy na dwie części: jedną miksujemy z malinami, drugą z jagodami.
  3. Wylewamy na blachę kolejno: część malinową, a na nią cześć jagodową.
  4. Pieczemy w piekarniku ok. 60 min. w 180 st.
Krem kokosowy:
  1. Mocno schłodzone mleczko kokosowe ubijamy przez kilka minut na zwartą, stałą masę, dodajemy stewię oraz dwa opakowania śmietan-fixu i ubijamy jeszcze kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
Uwaga! Do ubijania najlepiej nadają się mleczka bez żadnych sztucznych dodatków. 
Po schłodzeniu należy ostrożnie wyciągać puszkę z lodówki i jeśli po otworzeniu utworzy się część wodnista i kremowa, to do kremu użyjcie tylko części stałej mleczka. 


  1. Krem nakładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy jagodami/ malinami.
  2. Ciasto przechowujemy w lodówce.

2 komentarze: