czwartek, 19 czerwca 2014

Wegańskie ciasto ananasowe

Tym razem na deser proponuję ciasto bez jajek i mleka. "Ale jak to możliwe???"- niedowierzała moja mama;) No cóż, cała moja rodzinka miała dziś okazję przekonać się jak pyszne i proste może być wegańskie ciasto. Wam też polecam!

Składniki na ciasto:
v  3 szkl. mąki owsianej
v  2 łyżeczki stewii (ew. 3/4 szkl. brązowego cukru/ innego słodu)
v   3/4 szkl. oleju
v  pół puszki mleczka kokosowego (część wodnista)
v  1 torebka czarnej herbaty
v  2 lub 3 łyżeczki cynamonu
v  1 op. cukru waniliowego
v  2,5 łyżeczki sody

Składniki na krem:
v  1 puszka ananasów
v  pół puszki mleczka kokosowego (część kremowa)
v  1 op. budyniu waniliowego/ śmietankowego
v  kilka kostek gorzkiej czekolady i wiórki kokosowe do posypania na wierzch

Wykonanie:
Ciasto
  1. Mleczko kokosowe wstawiamy min. 24 godz. wcześniej do lodówki, dzięki czemu otrzymamy część kremu i część wodnistą potrzebną do ciasta. Oddzielamy gęstą część mleczka i przekładamy do osobnej miseczki. Część wodnistą uzupełniamy wodą, tak żebyśmy mieli ok. 300-400 ml. płynu.
  2. Herbatę zaparzamy w kilku łyżkach wody.
  3. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, wylewamy na blachę i pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. z termoobiegiem.
Krem ananasowy
  1. Blendujemy kremową część mleczka kokosowego z połową ananasów z puszki, dolewamy odrobinę zalewy  puszki, mieszamy.
  2. Przekładamy masę do garnka i gotujemy na małym ogniu.
  3. Odlewamy pół szkl. zalewy z ananasów i rozrabiamy w niej budyń.
  4. Gdy nasza masa w garnku zacznie się gotować, wlewamy stopniowo budyń ciągle mieszając.
Na ciasto nakładamy krem, dekorujemy pozostałymi ananasami, posypujemy wiórkami i gorzką czekoladą. Smakuje rewelacyjnie!:)





4 komentarze: