Tym
razem na deser proponuję ciasto bez jajek i mleka. "Ale jak to możliwe???"-
niedowierzała moja mama;) No cóż, cała moja rodzinka miała dziś okazję przekonać się
jak pyszne i proste może być wegańskie ciasto. Wam też polecam!
Składniki na ciasto:
v
3 szkl. mąki owsianej
v
2 łyżeczki stewii (ew. 3/4 szkl. brązowego cukru/ innego
słodu)
v
3/4 szkl. oleju
v
pół puszki mleczka kokosowego (część wodnista)
v
1 torebka czarnej herbaty
v
2 lub 3 łyżeczki cynamonu
v
1 op. cukru waniliowego
v
2,5 łyżeczki sody
Składniki na krem:
v
1 puszka ananasów
v
pół puszki mleczka kokosowego (część kremowa)
v
1 op. budyniu waniliowego/ śmietankowego
v
kilka kostek gorzkiej czekolady i wiórki kokosowe do
posypania na wierzch
Wykonanie:
Ciasto
- Mleczko kokosowe wstawiamy min. 24 godz. wcześniej
do lodówki, dzięki czemu otrzymamy część kremu i część wodnistą potrzebną
do ciasta. Oddzielamy gęstą część mleczka i przekładamy do osobnej
miseczki. Część wodnistą uzupełniamy wodą, tak żebyśmy mieli ok. 300-400
ml. płynu.
- Herbatę zaparzamy w kilku łyżkach wody.
- Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, wylewamy na blachę i pieczemy ok. 45-50 min. w 180 st. z termoobiegiem.
Krem ananasowy
- Blendujemy kremową część mleczka kokosowego z połową
ananasów z puszki, dolewamy odrobinę zalewy puszki, mieszamy.
- Przekładamy masę do garnka i gotujemy na małym
ogniu.
- Odlewamy pół szkl. zalewy z ananasów i rozrabiamy w
niej budyń.
- Gdy nasza masa w garnku zacznie się gotować, wlewamy stopniowo budyń ciągle mieszając.
Na
ciasto nakładamy krem, dekorujemy pozostałymi ananasami, posypujemy wiórkami i
gorzką czekoladą. Smakuje rewelacyjnie!:)
można użyć inną mąkę?
OdpowiedzUsuńMyślę, że zawsze można użyć tej zwykłej, tj. np. tortowej:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuń