sobota, 21 czerwca 2014

Tortilla z farszem z soczewicy i warzywami

Jeśli macie ochotę na fast-food, który będzie w miarę zdrowy i mimo wszystko dostarczy nam potrzebnych wartości odżywczych, to sprawdzi się na pewno tortilla z farszem z soczewicy. Soczewica bardzo dobrze zastępuje mięso. Jest świetnym źródłem białka. Zawiera min. wapń, fosfor, magnez i wapń, a także witaminy grupy B, PP i C oraz karoten. Do tego jest po prostu smaczna. Spróbujcie sami!:)

Składniki:
v  kilka gotowych wegańskich placków tortilli (znalazłam takie jakiś czas temu w Biedronce)
v  1 szkl. zielonej soczewicy
v  1 cebula
v  zioła prowansalskie, bazylia, sól, odrobina pieprzu chilli
v  dowolne warzywka (ja wybrałam pomidory, ogórki kiszone, sałatę lodową i rzodkiewki)

Wykonanie:
  1. Soczewicę gotujemy w ok.2 szkl. wody.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  3. Blendujemy soczewicę z cebulką i przyprawami.
  4. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy pastą z soczewicy i układamy na niej dowolne warzywka i zwijamy.
Smakuje rewelacyjnie z sosem czosnkowym!


4 komentarze:

  1. Własnie przed chwilą zjadłam podobny posiłek. Zamiast soczewicy miałam paprykarz wegetariański.

    OdpowiedzUsuń
  2. To mam nadzieję, że smakowało, a dla odmiany polecam na przyszłość spróbować z soczewicą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przecież białko i proteiny to jest to samo O.o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, wkradł się błąd, już poprawiłam, dziękuję za uwagę:)

      Usuń