Jeśli
macie ochotę na fast-food, który będzie w miarę zdrowy i mimo wszystko dostarczy
nam potrzebnych wartości odżywczych, to sprawdzi się na pewno tortilla z
farszem z soczewicy. Soczewica bardzo dobrze zastępuje mięso. Jest świetnym
źródłem białka. Zawiera min. wapń, fosfor, magnez i wapń, a także
witaminy grupy B, PP i C oraz karoten. Do tego jest po prostu smaczna. Spróbujcie
sami!:)
Składniki:
v
kilka gotowych wegańskich placków tortilli (znalazłam
takie jakiś czas temu w Biedronce)
v
1 szkl. zielonej soczewicy
v
1 cebula
v
zioła prowansalskie, bazylia, sól, odrobina pieprzu
chilli
v
dowolne warzywka (ja wybrałam pomidory, ogórki kiszone,
sałatę lodową i rzodkiewki)
Wykonanie:
- Soczewicę gotujemy w ok.2 szkl. wody.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
- Blendujemy soczewicę z cebulką i przyprawami.
- Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy pastą z soczewicy i układamy na niej dowolne warzywka i zwijamy.
Smakuje
rewelacyjnie z sosem czosnkowym!
Własnie przed chwilą zjadłam podobny posiłek. Zamiast soczewicy miałam paprykarz wegetariański.
OdpowiedzUsuńTo mam nadzieję, że smakowało, a dla odmiany polecam na przyszłość spróbować z soczewicą:)
OdpowiedzUsuńprzecież białko i proteiny to jest to samo O.o
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, wkradł się błąd, już poprawiłam, dziękuję za uwagę:)
UsuńProponuję kupić kotlety sojowe,posiekać na kawałki doprawić buliowem wołowym (buliony wołowe, drobiowe nie maja w sobie przeciez mięsa), opiekać na patelni i wrzucic do tortilli jak do kebaba w cieście. Smak prawie identyczny jak mięso. Do tego poecam sos czosnkowy, sałatę lodową, cebulę pomidora i ogórka surowego.
OdpowiedzUsuń