poniedziałek, 23 czerwca 2014

Bataty z rozmarynem

Dzięki mojemu chłopakowi odkryłam ostatnio rewelacyjny (!!!) smak batatów. Poniżej zamieszczam wykonanie wg jego przepisu. Warto włączyć bataty do swojego jadłospisu, ponieważ oprócz węglowodanów zawierają m.in. potas, magnez, wit. z grupy B oraz wit. E (opóźnia starzenie się;)). Polecamy!

Składniki na 3 porcje:
v  2 bataty
v  rozmaryn
v  olej kokosowy
v  sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Obieramy bataty podobnie jak np. ziemniaki/ ew. dokładnie szorujemy.
  2. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
  3. Polewamy odrobiną oleju kokosowego i mieszamy tak, żeby każdy kawałek był nim wysmarowany.
  4. Całość posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem, dokładnie mieszamy.
  5. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180-190 st. w termoobiegu.
  6. Następnie rozwijamy folię i zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 min. (chodzi o to, żeby bataty się trochę przypiekły i zarumieniły). 
Rewelacyjnie smakuje z sosem czosnkowym. 


6 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, tym bardziej, że mam od dłuższego czasu "fazę na bataty".Trzeba zakupić rozmaryn. Polecam opcje pieczonych batatów podanych z domowej roboty guacamole lus sosem szpinakowym z tofu. Szał :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, przy najbliższej okazji spróbuję, tym bardziej, że guacamole często u mnie gości w lodówce:)

      Usuń
  2. No proszę, takie proste :) Ostatnio pojawiły się w moim osiedlowym sklepie, niech no ja tylko dorwę rozmaryn :D Będzie się działo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę nie na temat! Do zobaczenia w niedzielę na biegu PiP w Poznaniu!

    OdpowiedzUsuń