Dzięki
mojemu chłopakowi odkryłam ostatnio rewelacyjny (!!!) smak batatów. Poniżej
zamieszczam wykonanie wg jego przepisu. Warto włączyć bataty do swojego
jadłospisu, ponieważ oprócz węglowodanów zawierają m.in. potas, magnez, wit. z
grupy B oraz wit. E (opóźnia starzenie się;)). Polecamy!
Składniki na 3 porcje:
v
2 bataty
v
rozmaryn
v
olej kokosowy
v
sól, pieprz
Wykonanie:
- Obieramy bataty podobnie jak np. ziemniaki/ ew.
dokładnie szorujemy.
- Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
- Polewamy odrobiną oleju kokosowego i mieszamy tak,
żeby każdy kawałek był nim wysmarowany.
- Całość posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem,
dokładnie mieszamy.
- Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy ok.
20 min. w temp. 180-190 st. w termoobiegu.
- Następnie rozwijamy folię i zostawiamy w piekarniku na kolejne 20 min. (chodzi o to, żeby bataty się trochę przypiekły i zarumieniły).
Rewelacyjnie
smakuje z sosem czosnkowym.
Wygląda smakowicie, tym bardziej, że mam od dłuższego czasu "fazę na bataty".Trzeba zakupić rozmaryn. Polecam opcje pieczonych batatów podanych z domowej roboty guacamole lus sosem szpinakowym z tofu. Szał :D
OdpowiedzUsuńDzięki, przy najbliższej okazji spróbuję, tym bardziej, że guacamole często u mnie gości w lodówce:)
UsuńNo proszę, takie proste :) Ostatnio pojawiły się w moim osiedlowym sklepie, niech no ja tylko dorwę rozmaryn :D Będzie się działo ;)
OdpowiedzUsuńProste przepisy są najlepsze;)
UsuńTrochę nie na temat! Do zobaczenia w niedzielę na biegu PiP w Poznaniu!
OdpowiedzUsuńDo zobaczenia i powodzenia!:)
Usuń