Danie
powstało spontanicznie na bazie składników, które akurat miałam w szafce. Miało
być zdrowe, sycące i na słodko. Z siostrą w roli naczelnej degustatorki nie mogłyśmy
przestać zajadać się tymi pysznymi racuchami!;)
Składniki na ciasto:
v
1 torebka ryżu (użyłam białego, ale można spróbować z brązowym)
v
1 szkl. mąki pszennej (można spróbować z pełnoziarnistą)
v
1/2 puszki mleczka kokosowego
v
1,5 łyżeczki siemienia lnianego+ 1/4 szkl. ciepłej wody
v
1 op. cukru waniliowego
v
2 łyżki proszku do pieczenia
v
szczypta soli
v
olej kokosowy do smażenia (można użyć zwykłego)
Składniki
na sos:
v
1/2 puszki mleczka
kokosowego
v
12 truskawek
v
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
v
2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie ciasta:
- Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
- Mieszamy siemię lniane z ciepłą wodą, tak żeby
uzyskało konsystencję jajka i ucieramy z cukrem waniliowym.
- Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i mleczko kokosowe.
- Dodajemy siemię lniane, ryż i szczyptę soli.
- Całość dobrze mieszamy (ja wyrabiałam ciasto ręką- wychodzi dość gęste).
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy racuchy z obu stron.
Wykonanie sosu:
- Mieszamy mąkę z 5 łyżkami mleczka kokosowego, tak
żeby nie było żadnych grudek.
- Kroimy truskawki na małe kawałki i wraz z pozostałym
mleczkiem kokosowym gotujemy.
- Dolewamy mąkę z mleczkiem i gotujemy jeszcze kilka
minut ciągle mieszając.
- Na koniec dodajemy cukier i całość dobrze mieszamy.
- Gotowe racuchy polewamy sosem i delektujemy się tymi pysznościami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz