środa, 4 czerwca 2014

Racuchy ryżowe z sosem truskawkowym

Danie powstało spontanicznie na bazie składników, które akurat miałam w szafce. Miało być zdrowe, sycące i na słodko. Z siostrą w roli naczelnej degustatorki nie mogłyśmy przestać zajadać się tymi pysznymi racuchami!;)

Składniki na ciasto:
v  1 torebka ryżu (użyłam białego, ale można spróbować z brązowym)
v  1 szkl. mąki pszennej (można spróbować z pełnoziarnistą)
v  1/2 puszki mleczka kokosowego
v  1,5 łyżeczki siemienia lnianego+ 1/4 szkl. ciepłej wody
v  1 op. cukru waniliowego
v  2 łyżki proszku do pieczenia
v  szczypta soli
v  olej kokosowy do smażenia (można użyć zwykłego)

 Składniki na sos:
v  1/2  puszki mleczka kokosowego
v  12 truskawek
v  2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
v  2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie ciasta:
  1. Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
  2. Mieszamy siemię lniane z ciepłą wodą, tak żeby uzyskało konsystencję jajka i ucieramy z cukrem waniliowym.
  3. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i mleczko kokosowe.
  4. Dodajemy siemię lniane, ryż i szczyptę soli.
  5. Całość dobrze mieszamy (ja wyrabiałam ciasto ręką- wychodzi dość gęste).
  6. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy racuchy z obu stron.
Wykonanie sosu:
  1. Mieszamy mąkę z 5 łyżkami mleczka kokosowego, tak żeby nie było żadnych grudek.
  2. Kroimy truskawki na małe kawałki i wraz z pozostałym mleczkiem kokosowym gotujemy.
  3. Dolewamy mąkę z mleczkiem i gotujemy jeszcze kilka minut ciągle mieszając.
  4. Na koniec dodajemy cukier i całość dobrze mieszamy. 
  5. Gotowe racuchy polewamy sosem i delektujemy się tymi pysznościami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz