piątek, 6 czerwca 2014

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Niektórzy nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta, wiec dziś będzie właśnie o kotletach, tyle że w wersji wegańskiej. Nadają się one jako burgery lub jako dodatek do ziemniaków/kaszy etc. Same, polane np. sosem czosnkowym też smakują wyśmienicie!

Składniki na ok. 12 sztuk :
v  1 szkl. ugotownej ciecierzycy (ew. z puszki)
v  1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
v  1/2 szkl. ziaren sezamu
v  1 cebula
v  1/2 szkl. bułki tartej
v  1/2 szkl. oleju roślinnego
v  3 garście posiekanej pietruszki (może być mniej, jeśli ktoś nie lubi)
v  4 ząbki czosnku
v  1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
v  3 łyżki sosu sojowego
v  2 łyżeczki siemienia lnianego+ 1/4 szkl. ciepłej wody
v  olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Ziarna sezamu prażymy na patelni (co chwila mieszamy- łatwo przypalić!)
  2. Siemię lniane mieszamy z wodą, tak żeby wyszła nam z tego konsystencja jajka.
  3. Do blendera wrzucamy: ugotowaną ciecierzycę, czosnek, cebulę, olej, sos sojowy, pieprz cayenne oraz przygotowane siemię lniane, całość blendujemy na gładką masę.
  4. Do powstałej masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, bułkę tartą, pietruszkę, uprażone ziarna sezamu i mieszamy (ja wyrabiałam rękoma).
  5. Formujemy rękoma ładne, zwarte kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz