Niektórzy
nie wyobrażają sobie obiadu bez kotleta, wiec dziś będzie właśnie o kotletach,
tyle że w wersji wegańskiej. Nadają się one jako burgery lub jako dodatek do
ziemniaków/kaszy etc. Same, polane np. sosem czosnkowym też smakują
wyśmienicie!
Składniki na ok. 12 sztuk :
v
1 szkl. ugotownej ciecierzycy (ew. z puszki)
v
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
v
1/2 szkl. ziaren sezamu
v
1 cebula
v
1/2 szkl. bułki tartej
v
1/2 szkl. oleju roślinnego
v
3 garście posiekanej pietruszki (może być mniej, jeśli
ktoś nie lubi)
v
4 ząbki czosnku
v
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
v
3 łyżki sosu sojowego
v
2 łyżeczki siemienia lnianego+ 1/4 szkl. ciepłej wody
v
olej do smażenia
Wykonanie:
- Ziarna sezamu prażymy na patelni (co chwila
mieszamy- łatwo przypalić!)
- Siemię lniane mieszamy z wodą, tak żeby wyszła nam z
tego konsystencja jajka.
- Do blendera wrzucamy: ugotowaną ciecierzycę, czosnek,
cebulę, olej, sos sojowy, pieprz cayenne oraz przygotowane siemię lniane,
całość blendujemy na gładką masę.
- Do powstałej masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, bułkę
tartą, pietruszkę, uprażone ziarna sezamu i mieszamy (ja wyrabiałam rękoma).
- Formujemy rękoma ładne, zwarte kotleciki i smażymy z
obu stron na rozgrzanej patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz