Jestem
zachwycona tym, jak zdrowy, pyszny i prosty do przyrządzenia może być wegański
majonez/ sos czosnkowy. Do tej pory próbowałam już majonezu/sosu czosnkowego
m.in. z białej fasoli i z ziemniaków. Jednak dopiero ten przepis okazał się być
tym smakiem, którego szukałam.
Składniki:
-
1 szkl. mleka sojowego
-
1/3 szkl. oleju
-
1-2 łyżki musztardy
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
opcjonalnie 3-4 ząbki czosnku jeśli chcemy z majonezu zrobić sos czosnkowy
Wykonanie:
- Mleko i ocet blendujemy przez ok. 3 min.
- Dolewamy olej i blendujemy kolejne 2 min.
- Dodajemy musztardę (opcjonalnie również czosnek) i
ew. sól/ pieprz do smaku i blendujemy ostatnie 2 min.
- Majonez/ sos czosnkowy smakuje najlepiej, jeśli
wstawimy go na ok. godzinę do lodówki- ma wtedy bardziej zwartą
konsystencję. Od razu po przyrządzeniu jest lekko wodnisty, choć pyszny!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz