środa, 28 maja 2014

Wegański majonez/ sos czosnkowy

Jestem zachwycona tym, jak zdrowy, pyszny i prosty do przyrządzenia może być wegański majonez/ sos czosnkowy. Do tej pory próbowałam już majonezu/sosu czosnkowego m.in. z białej fasoli i z ziemniaków. Jednak dopiero ten przepis okazał się być tym smakiem, którego szukałam.

Składniki:
- 1 szkl. mleka sojowego
- 1/3 szkl. oleju
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- opcjonalnie 3-4 ząbki czosnku jeśli chcemy z majonezu zrobić sos czosnkowy

Wykonanie:
  1. Mleko i ocet blendujemy przez ok. 3 min.
  2. Dolewamy olej i blendujemy kolejne 2 min.
  3. Dodajemy musztardę (opcjonalnie również czosnek) i ew. sól/ pieprz do smaku i blendujemy ostatnie 2 min.
  4. Majonez/ sos czosnkowy smakuje najlepiej, jeśli wstawimy go na ok. godzinę do lodówki- ma wtedy bardziej zwartą konsystencję. Od razu po przyrządzeniu jest lekko wodnisty, choć pyszny!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz