środa, 28 maja 2014

Szaszłyki wegańskie

Inspiracją do tego przepisu okazał się ostatni grill i potrzeba znalezienia alternatywy dla kiełbas i innych tego typu grillowych potraw. Przyznam, że szaszłyki robi się na grillu jak dla mnie za długo, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zrobienie ich w piekarniku. Wyszło przepysznie!

Składniki na 4 szaszłyki:
- 2 młode ziemniaki
- pół dużej czerwonej papryki
- pół dużej cukinii
- przyprawa do ziemniaków/ do bruschetty (użyłam gotowej Prymas)
- ok. 6 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:
  1. Ziemniaki szorujemy i tak samo jak pozostałe warzywa kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
  2. W większej misce mieszamy oliwę z przyprawą i wkładamy wszystkie warzywa. Dokładnie mieszamy.
  3. Nadziewamy  na przemian na patyczki do szaszłyków (w mojej wersji: ziemniak- cukinia- papryka)
  4. Zawijamy szczelnie folią aluminiową (świecącą stroną folii do wewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 30-40 min.
  5. Podajemy z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem. Smacznego:)
                                                 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz