Inspiracją
do tego przepisu okazał się ostatni grill i potrzeba znalezienia alternatywy
dla kiełbas i innych tego typu grillowych potraw. Przyznam, że szaszłyki robi
się na grillu jak dla mnie za długo, dlatego świetnym rozwiązaniem jest zrobienie ich w
piekarniku. Wyszło przepysznie!
Składniki na 4 szaszłyki:
-
2 młode ziemniaki
-
pół dużej czerwonej papryki
-
pół dużej cukinii
-
przyprawa do ziemniaków/ do bruschetty (użyłam gotowej Prymas)
-
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Ziemniaki szorujemy i tak samo jak pozostałe warzywa
kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
- W większej misce mieszamy oliwę z przyprawą i
wkładamy wszystkie warzywa. Dokładnie mieszamy.
- Nadziewamy na
przemian na patyczki do szaszłyków (w mojej wersji: ziemniak- cukinia-
papryka)
- Zawijamy szczelnie folią aluminiową (świecącą stroną
folii do wewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i
pieczemy ok. 30-40 min.
- Podajemy z sosem czosnkowym i świeżym pieczywem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz