czwartek, 29 maja 2014

Jaglanka z gruszką i rodzynkami

Jaglanka to kolejny przepis idealny na śniadanie, które robi się "samo" w tzw. międzyczasie. Kasza jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka oraz m.in. wit. B1, B2, B6 i żelazo. Następny  składnik- "hicior" dzisiejszej propozycji to orzechy brazyliskie, których 2 szt. pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen= mocne włosy i paznokcie. Warto spróbować! Na zdrowie!:)

Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki suchej kaszy jaglanej (można najpierw przepłukać ją zimną, a potem gorącą wodą, żeby nie była gorzka)
- 1,5 szkl. mleka roślinnego (w odchudzonej wersji po 3/4 szkl. wody i mleka)
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka jagód goji
- 2 orzechy brazylijskie
- pół słodkiej gruszki

Wykonanie:
  1. Wrzucamy do garnka wszystkie składniki oprócz gruszki i orzechów i gotujemy ok. 10 min., po czym odstawiamy na kolejne 10 min. pod przykryciem.
  2. Kroimy gruszkę i orzechy na małe kawałki i mieszamy z jaglanką. (Jeśli ktoś lubi rozgotowaną gruszkę, to można dodać ją do mleka już wcześniej- razem z kaszą.)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz