Jaglanka
to kolejny przepis idealny na śniadanie, które robi się "samo" w tzw.
międzyczasie. Kasza jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka oraz m.in.
wit. B1, B2, B6 i żelazo. Następny składnik-
"hicior" dzisiejszej propozycji to orzechy brazyliskie, których 2
szt. pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen= mocne włosy i paznokcie. Warto
spróbować! Na zdrowie!:)
Składniki na 1 porcję:
-
3 łyżki suchej kaszy jaglanej (można najpierw przepłukać ją zimną, a potem
gorącą wodą, żeby nie była gorzka)
-
1,5 szkl. mleka roślinnego (w odchudzonej wersji po 3/4 szkl. wody i mleka)
-
1 łyżka rodzynek
-
1 łyżka jagód goji
-
2 orzechy brazylijskie
-
pół słodkiej gruszki
Wykonanie:
- Wrzucamy do garnka wszystkie składniki oprócz
gruszki i orzechów i gotujemy ok. 10 min., po czym odstawiamy na kolejne
10 min. pod przykryciem.
- Kroimy gruszkę i orzechy na małe kawałki i mieszamy
z jaglanką. (Jeśli ktoś lubi rozgotowaną gruszkę, to można dodać ją do
mleka już wcześniej- razem z kaszą.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz