sobota, 31 stycznia 2015

Rozwiązanie konkursu z tofu!

Dziękuję wszystkim za nadesłane przepisy! Każdy był ciekawy i warty wypróbowania, dlatego wybór 3 najlepszych nie był prosty. Po przemyśleniu postanowiłam jednak, że książki trafią do następujących osób:
1. Marzena Czapiewska/ Kulki z tofu- za pomysł, który powoduje, że przy samym czytaniu cieknie ślinka, ten przepis wypróbuję na pewno jako pierwszy;)
2. Aleksandra Woźniak/ Tofu po azjatycku- za niebanalne połączenia,które pysznie się prezentują i zapewne smakują;
3. Adam Dąbrowski/ Pomidorowe tofu z chunky chat masala- za szybkie do przyrządzenia  i jednocześnie pełne wartości odżywczych danie.

Gratuluję!:)
Wygrane osoby, proszę o przesłanie na  powegansku@gmail.com adresu do wysyłki:)

A oto zwycięskie przepisy:

Kulki z tofu Marzeny Czapiewskiej

Składniki:
- dwie kostki tofu naturalnego
- zmielone na mąkę płatki owsiane- 1 szklanka
- Daktyle- szklanka
- Orzechy włoskie- szklanka
- Rodzynki i jagody goji- pół szklanki
- Syrop z agawy/ cukier  trzcinowy nierafinowany
- Wiórki do obtoczenia, kakao do posypania kulek.
- sok z cytryny

Przygotowanie:
Tofu odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i zakwaszamy sokiem z cytryny, odstawiamy na kwadrans, a potem blendujemy na gładką masę. Daktyle kroimy na drobne kawałki, wrzucamy wraz z rodzynkami i jagodami goji do miseczki z wrzątkiem. Moczymy 10 minut, odsączamy i wrzucamy do większej miski. Dodajemy tofu, płatki owsiane, orzechy (oczywiście możecie użyć dowolnych bakalii) oraz słód (ja dodałam 4 łyżki syropu z agawy). Masę wstawiamy do lodówki na kwadrans, po upływie tego czasu, mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Na koniec posypujemy szczyptą kakao. Nasz deser wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc




Tofu po azjatycku Aleksandry Woźniak

Składniki:
-kostka tofu marynowanego (może być naturalne, jednakże należy dzień wcześniej zamarynować je w sosie sojowym, soli i pieprzu)
-niewielka kapusta pekińska
-marchew
-woreczek ryżu jaśminowego
-pomarańcza
-cytryna
-sól
-pieprz zielony
-pieprz kolorowy
-pieprz cytrynowy
-ostra mielona papryka
-sos sojowy ciemny
-cukier

Przygotowanie:Krążek z sera tofu obtaczamy w mieszance pieprzu i papryki, delikatnie dociskając, aby boki całkowicie pokryły się przyprawami.
Do urządzenia do gotowania na parze włożyć delikatnie liście kapusty pekińskiej, lekko oprószone solą,  a na nie krążek z tofu.
Gotować na parze ok. 5-7 min., tak aby tofu było gorące, a kapusta lekko chrupka i jędrna.
W międzyczasie w garnku o grubym dnie rozpuścić ok. 3 łyżeczek cukru z odrobiną wody- do uzyskania syropu. Odkroić plasterek cytryny i podobnej wielkości plasterek pomarańczy (bez pestek), zanurzyć w syropie i kandyzować na małym ogniu kilka minut.
Wyłożyć na talerz ryż, który należy lekko skropić po środku sosem sojowym,  na to kapustę pekińską i tofu. Na szczycie ułożyć plasterek cytrynowo- pomarańczowy.
Dekorować talerz kroplami sosu sojowego oraz krótko gotowaną na parze marchewką, pokrojoną w zgrabne słupki i plastrami cytrusów.

1) Ryż jaśminowy ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu (na sypko). Odcedzić.Odkroić „pierścień” grubości ok. 2-3 cm z liści kapusty pekińskiej. Tofu wyjmujemy z opakowania, osączamy. Kieliszkiem lub szklanką o niewielkiej średnicy wykrawamy z tofu krążek (2 krążki w wersji dla dwóch osób- powinny się zmieścić dokładnie 2 krążki na kostce tofu).
2) Wszystkie rodzaje pieprzu utłuc dość grubo, usypać z nich „ścieżkę” długości ok. 5 cm i szerokości ok. 2 cm. Dosypać również odrobinę ostrej papryki.
3) Oba plasterki przekroić na pół i połączyć  pół plasterka pomarańczy i pół plasterka cytryny w jeden (dla uzyskania ładnego efektu kolorystycznego).



Pomidorowe tofu z chunky chat masala Adama Dąbrowskiego

Składniki:
- 2 op. tofu naturalnego
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule
- pół szkl. prażonych ziaren słonecznika 
- ok. 2,5 szkl.sosu pomidorowego (najlepszy na bazie pomidorów z ogrodu mamy)
- 2 łyżeczki przyprawy indyjskiej chunky chat masala
- 3 szczypty chilli
- po łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- łyżeczka soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu i szczypta pieprzu cytrynowego
- opakowanie makaronu
- brokuły

Przygotowanie:
Marynata:
Do sosu pomidorowego (może być wykonany z połowy małego koncentratu pomidorowego i 2 szkl. wody) dodaję wszystkie przyprawy, mieszam i zanurzam w nim pokrojone w kostkę tofu. Odstawiam na 20 min 
Kroję cebulę, cukinię i paprykę, wszystko podsmażam na patelni. 
Prażę słonecznik.
W między czasie gotuję brokuły i makaron. 
Marynatę dolewam do podsmażonych wcześniej warzyw i duszę przez 10 min. Następnie serwuję danie z makaronem i brokułami. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Ale fajne! ja też zrobię te kulki, mam zapas tofu w lodówce, a zero pomysłu, co z nim zrobić. Dzięki i gratuluję wygranym!

    OdpowiedzUsuń