wtorek, 27 maja 2014

Wegańskie ciasto czekoladowo-bananowe z kaszy jaglanej

Mój pierwszy wpis na blogu to przepis na pyszne, zdrowe, łatwe i szybkie do przyrządzenia ciasto z kaszy jaglanej. Inspirację znalazłam na hot-and-cooold.blogspot.com. Wyszło rewelacyjne!

Składniki na ciasto:
- 3/4 suchej kaszy jaglanej + 1,5 szkl. wody do zagotowania
- kilka garści płatków migdałowych/ rozdrobnionych blenderem migdałów
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 szkl. mleka roślinnego (np. sojowe/ ryżowe/ migdałowe/ owsiane)
- 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego)
- 4 łyżki kakao
- 3/4 szkl. wcześniej spażonych rodzynek

Składniki na polewę:
- 3/4 szkl. daktyli
- 2/3 łyżki kakao
- 1 banan

Wykonanie:
  1. Gotujemy kaszę w 1,5 szkl. wody, po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na 10-15 min. Opcjonalnie dla lekko kokosowego posmaku można w czasie gotowania dolać do kaszy ok. 1/2 lub 1/3 puszki mleczka kokosowego. 
  2. Po przestudzeniu przekładamy do większego naczynia, dodajemy migdały, banany, mleko, olej i kakao i blendujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy 30 min.
  5. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 100 st. i pieczemy jeszcze 10 min.
Polewa
6.      Moczymy daktyle przeznaczone na polewę (przez ok.20-30 min). Następnie odlewamy wodę, dodajemy banana i kakao. Miksujemy. Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, nakładamy polewę (można ewentualnie posypać odrobiną tartych migdałów) i gotowe!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz