Mój pierwszy wpis na blogu to przepis na pyszne, zdrowe, łatwe i szybkie do przyrządzenia ciasto z kaszy jaglanej. Inspirację znalazłam na hot-and-cooold.blogspot.com. Wyszło rewelacyjne!
Składniki na ciasto:
-
3/4 suchej kaszy jaglanej + 1,5 szkl. wody do zagotowania
-
kilka garści płatków migdałowych/ rozdrobnionych blenderem migdałów
-
2 dojrzałe banany
-
1/2 szkl. mleka roślinnego (np. sojowe/ ryżowe/ migdałowe/ owsiane)
-
1 łyżka oleju (użyłam kokosowego)
-
4 łyżki kakao
-
3/4 szkl. wcześniej spażonych rodzynek
Składniki na polewę:
-
3/4 szkl. daktyli
-
2/3 łyżki kakao
-
1 banan
Wykonanie:
- Gotujemy
kaszę w 1,5 szkl. wody, po ugotowaniu odstawiamy pod przykryciem na 10-15
min. Opcjonalnie dla lekko kokosowego
posmaku można w czasie gotowania dolać do kaszy ok. 1/2 lub 1/3 puszki mleczka kokosowego.
- Po
przestudzeniu przekładamy do większego naczynia, dodajemy migdały, banany,
mleko, olej i kakao i blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy
rodzynki i mieszamy.
- Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy 30 min.
- Po tym czasie zmniejszamy temp. do 100 st. i pieczemy jeszcze 10 min.
Polewa
6. Moczymy daktyle przeznaczone na polewę (przez ok.20-30
min). Następnie odlewamy wodę, dodajemy banana i kakao. Miksujemy. Przestudzone
ciasto wyjmujemy z foremki, nakładamy polewę (można ewentualnie posypać odrobiną
tartych migdałów) i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz