wtorek, 1 września 2015

Orzeźwiające śniadanie w połówce melona

Upały nie odpuszczają. Przydałoby się zacząć dzień czymś chłodnym, orzeźwiającym i sycącym. Melon będzie do tego świetną bazą, a w połączeniu z kokosową kaszą jaglaną zapewni konkretną dawkę energii na dzień dobry. Koniecznie podajcie to śniadanie w wydrążonych połówkach melona. Smakuje tak jak wygląda, czyli obłędnie!:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 melon (skorupka+ połowa miąższu)
  • kawałek arbuza
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego (ew. innego roślinnego)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego (ew. innego słodu)
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
Wykonanie:
  1. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym.
  2. Wiórki kokosowe prażymy na patelni (aż będę delikatnie brązowe).
  3. Do zblendowanej kaszy dodajemy uprażone wiórki (zostawiamy 2 łyżki do posypania na wierzch) i rodzynki; całość mieszamy łyżką.
  4. Melona kroimy na pół i wydrążamy środek.
  5. Połowę miąższu melona i kawałek arbuza kroimy w kostkę i delikatnie mieszamy z kaszą.
  6. Gotową masę przekładamy do wydrążonych połówek melona, posypujemy wiórkami i przyozdabiamy rodzynkami, kawałkiem melona i arbuza. 
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki
Fot. R.Kołomłocki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz