czwartek, 25 września 2014

Kasza jaglana z brokułami i kukurydzą

Dziś coś z serii dań na szybko, coś co jest stałym punktem mojego menu:) Wykonanie tego pożywnego obiadu/kolacji zajmie nam nie więcej niż 30-40 min., a w łatwy sposób dostarczy potrzebnych wartości odżywczych. Kasza jaglana smakuje nie tylko na słodko, ale jak się okazuje z warzywami komponuje się równie dobrze- mam na myśli znakomicie;). Jest delikatna w smaku, lekka i syci na długo. Najczęściej jadam to danie z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Danie polecam każdemu, a zwłaszcza osobom trenującym, ze względu na zawarte w nim m.in.:
- żelazo- wraz z wit. C z brokułów dobrze przyswajalne (kasza jaglana)
- krzemionkę- leczniczy wpływ na stawy (kasza jaglana)
- wapń i wit. C (brokuł)
- wit. z grupy B, magnez oraz błonnik ułatwiający trawienie (kukurydza)

Składniki:
  • 1/ 2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 1,5  szkl. bulionu warzywanego
  • 1 kolba kukurydzy (opcjonalnie z puszki)
  • brokuł
  • 1 cytryna
  • cebula
  • przyprawy: czarnuszka (opcjonalnie), pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
  1. Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu, z tym że zamiast w samej wodzie gotujemy ją w bulionie warzywnym.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor.
  3. Kukurydzę gotujemy ok. 7-8 min., po czym odkrajamy ziarenka.
  4. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej i skropionej sokiem z 1 cytryny wodzie przez ok. 2-3 min.- powinien być lekko twardawy.
  5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy delikatnie wszystkie składniki. przyprawiamy czarnuszką, pieprzem i słodką papryką i zapiekamy ok. 15 min. w 180 st. 
Fot. CookZoom.pl

4 komentarze: